- klachten aan de voet

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

ZWEMMERS ECZEEM

Last van jeuk en velletjes tussen de tenen en of voetzolen dan heeft u grote kans dat u last heeft van zwemmers eczeem.

Zwemmers eczeem is een schimmel die het beste gedijt in een vochtige en warme omgeving. Bovendien is een hoge PH waarde van de voethuid ook goed voor de ontwikkeling van een schimmel, het vaak wassen van de voeten met zeep kan dus averechts werken!  Was daarom de voeten zonder zeep of met een zeep met een neutrale ph waarde. Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen. Gebruik een aparte handdoek voor de voeten en was deze op 60 graden. Wissel geregeld van schoenen zodat de schoenen goed kunnen luchten. Draag iedere dag schone sokken en was deze ook op 60 graden. Bij een bezoek aan de sportschool, zwembad of sauna draag dan slippers want op deze plekken komen veel schimmels voor.

Bij de apotheek kunt u zalfjes halen die de schimmel bestrijden. Mochten ondanks deze tips de klachten niet over gaan dan raad ik u aan om contact op te nemen met uw huisarts.

KLOVEN

Kloven zijn een huidaandoening die als gevolg van drukbelasting kunnen optreden. Vaak door een droge huid en de aanwezigheid van eelt kan de huid "openbarsten" , hierdoor ontstaan er soms diepe pijnlijke kloven, de randen zijn hard terwijl de huid in de diepte dun en kwetsbaar is. Kloven kunnen gemakkelijk gaan bloeden.                                                                            

Om de kloven te laten genezen moet de eeltrand in de lengterichting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen, zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken.                                                                  

Als de kloof is behandeld door de pedicure is het van belang dat de voeten intensief met een goed indringende vette crème worden ingesmeerd, deze crème houd de huid soepel en verzacht, de huid krijgt zo de gelegenheid om te herstellen en zo kunnen nieuwe kloven minder snel terug komen.

INGROEIENDE TEENNAGEL

Een ingroeiende nagel komt het meest voor aan de grote tenen, de nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft, in een vergevorderd satdium zal de nagel de huid binnen dringen en hier een onsteking veroorzaken. Ik kan als pedicure de nagel behandelen, het eelt wordt uit de nagelplooi verwijderd en de zijkant van de nagel wordt afgevlakt. Als het nodig is wordt daarna de nagel drukvrij gelegd om te proberen te voorkomen dat de nagel opnieuw gaat ingroeien. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij een ingroeiende nagel, dit om pijnlijke onstekingen te voorkomen. Als de teen onstoken is dan merkt u dit aan een huid die rood, glanzend en gespannen is, de teen geeft een kloppende pijn en is super gevoelig bij aanraking. In dit geval zal ik u eerst naar de huisarts sturen voor een antibiotica kuur, als de ontsteking dan bestreden is kan ik de nagel gaan behandelen.

LIKDOORN

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die zich meestal aan de voet bevindt maar komt soms ook voor aan de handen, ellebogen en knieen.

Wanneer een kleine eeltplek onderhevig is aan overmatige druk of wrijving ontstaat er een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt de huid ingeduwd. De eeltplek drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot en is daardoor pijnlijk.

Een likdoorn kan onstaan door bijvoorbeeld verkeerde schoenen (te nauw, te spits of te hoge hakken), ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte), standsafwijkingen van de voet of onvoldoende verzorging.

Een likdoorn kan steeds pijnlijker worden en verdwijnt niet altijd vanzelf, de pedicure kan de likdoorn meestal pijnloos verwijderen en met u bekijken wat de oorzaak kan zijn.